Ny rapport om kønskrænkelser til søs

 

Når kvinder går om bord på et skib, er de meget mere udsatte for at opleve krænkende adfærd end gennemsnittet for kvinder. Rapporten konkluderer, at 37 procent af kvinder, der arbejder på havet, har været udsat for kønskrænkelser inden for det seneste år. 78 procent har oplevet det på et eller andet tidspunkt i løbet af deres maritime karriere.

Rapporten har været med til at kaste lys over omfanget af kønskrænkelser i den danske handelsflåde og resultatet er helt uacceptabelt, siger Connie S. Gehrt, sekretariatschef i Søfartens Arbejdsmiljøråd.

Mange af kvinderne oplever, at der på baggrund af deres køn bliver tvivlet på deres faglige kunnen, og det er noget af det, der opfattes som krænkende. Omfanget overrasker Connie S. Gehrt, som tilføjer: "Det er interessant, at rapporten dokumenterer, at det ikke bliver indberettet til hverken rederier, faglige organisationer eller os".

Derfor efterlyser Søfartens Arbejdsmiljøråd en kulturændring, der blandt andet skal komme ved at sætte fokus på emnet i uddannelsen af nye skibsofficerer. Herudover skal det også gøres mere klart, hvor man kan henvende sig, hvis man føler sig krænket.

Det og meget andet kommer til at ske på et gå-hjem møde, som Søfartens Arbejdsmiljøråd afholder d. 17. marts for de danske rederier, hvor der vil blive sat fokus på emnet. Mødet finder sted på Højnæsvej 56, 2610 Rødovre kl. 14.00 - 16.30.

Det er gratis at deltage.

Hos Den Europæiske brancheforening for rederier og shippingvirksomheder har man lavet en vejledning og en film om mobning og chikane, herunder kønskrænkelser.

Du kan finde vejledningen og filmen på organisationens hjemmeside (på engelsk).

Du kan læse hele rapporten her.