Ny Lægebog for Søfarende

 

Den nye Lægebog for Søfarende er autoriseret af Søfartsstyrelsen og er en helt ny og opdateret lægebog for søfarende. Der har længe været et ønske om at få opdateret Søfartsstyrelsens lægebog fra 1996 og med støtte fra Den Danske Maritime Fond og med SEAHEALTH som udgiver, er det nu lykkedes.

Lægebog for Søfarende, der netop er udkommet, er lettilgængelig og målrettet de forhold, der er til søs. Som noget nyt er der 17 instruktionsfilm med, der giver sygdomsbehandleren mulighed for også at se procedurerne på film, før han går i gang.

Der er langt til lægen, når man er til søs. Bliver man syg eller kommer til skade om bord, kan sygdomsbehandleren hjælpe med alt fra udstedelse af medicin til behandling af skader. I ryggen har sygdomsbehandleren Radio Medical, skibsmedicinkisten og nu også en helt ny og lettilgængelig lægebog, som giver et nemt og praktisk overblik over, hvad man skal gøre, når uheldet er ude, og der er mange sømil til den nærmeste lægeklinik.
 

Trin for trin-guides

Den nye lægebog udkommer som fysisk bog, website, e-bog og app. Bogen indeholder informationer om både almindelige og alvorlige sygdomme, symptomer og behandling, og der står trin for trin, hvordan man skal forholde sig, hvis uheldet er ude, hvad der kan behandles om bord, og hvad der kræver et besøg hos lægen.
 

Udgangspunkt i praktiske erfaringer til sø

Den nye Lægebog for Søfarende er blevet til med hjælp fra mange faggrupper. A2Sea-skibsfører Runi Fjallstein har eksempelvis været med til at sikre, at indholdet er tilpasset de søfarendes praktiske arbejdssituationer ude på skibene.

For Runi Fjallstein har det især været vigtigt, at bogen er brugervenlig, og at kapitlerne er struktureret på en ensartet måde, så de er hurtige og lette at anvende praksis:

”Den gamle lægebog var jo ikke opdateret i forhold til, hvad vi arbejder med i dag. Med den nye lægebog slipper vi for alle de ekstra løse sider, der blev lagt til den gamle. Jeg synes, bogen er letforståelig, og der er gode illustrationer til, hvad man skal gøre helt konkret i forskellige situationer”, forklarer Runi Fjallstein.
 

Brugervenlighed i højsæde

Netop brugervenligheden har været den drivende faktor i alle facetter af lægebogens tilblivelse. Bogen er derfor rigt illustreret med enkle beskrivelser af de forskellige procedurer og fremgangsmåder.

Til bogen hører også små instruktionsfilm, som har til formål at understøtte forståelsen.

Bogen er blevet til i et tæt samarbejde med en bredt sammensat følgegruppe med repræsentanter fra både Radio Medical, sygdomsbehandleruddannelsen på Fanø, Styrelsen for patientsikkerhed og personer fra erhvervet, der repræsenterer både søfarende og fiskere.
 

Fakta om den nye Lægebog for Søfarende

  • Lægebog for Søfarende er autoriseret af Søfartsstyrelsen og fås på både dansk og engelsk.
  • Bogen sendes ikke ud til skibene automatisk men skal bestilles, enten via vores webshop eller salg@shw.dk.
  • Bogen koster 950 kroner ekskl. moms for SEAHEALTH medlemmer.
  • Med bogen følger 17 instruktionsfilm og med bestillingen får man også adgang til website, e-bog og en appikation.
 
Martin Vondracek