Kogemand bedstefar skaber trivsel fra kabyssen

 
Kogemand bedstefar skaber trivsel fra kabyssen
 
 

Af Dyveke Nielsen, kommunikationsansvarlig
 

STJERNESKUD BANEDE VEJEN TIL EN KARRIERE I MAERSK

Hvordan er du blevet kok på AXEL MAERSK? ”Jeg arbejdede i gamle dage på Slotspavillonen ved Bagsværd sø. Den fra Matador-serien, hvor Jørgen Varnæs spiste frokost med Gitte Graae. Det var også der, Hr. Møller spiste stjerneskud med sin hustru, Emma, hver lørdag. Og dem lavede jeg. En eftermiddag kom Hr. Møller ud i køkkenet og sagde, at det var sådan en kok som mig, der var brug for på de lyseblå skibe. Der gik ikke ret lang tid, så sendte jeg en ansøgning til Maersk og startede derefter min karriere som skibskok, og har nu været dér i 18 år.”
 

FRITUREN ER AFMØNSTRET – FOR ALTID

Hvad inspirerer dig til sund kost? ”Jeg så Netflix-dokumentaren ”Fat, Sick & Nearly Dead”, og den ramte mig. Her følger man den 140 kg tunge Joe Cross’ kamp mod kiloene og sit store medicinforbrug. Filmen fik mig til at se indad. Jeg havde i alt for mange år ikke passet på min krop. Jeg levede alt for usundt. Og jeg var nødt til at komme i gang, for jeg har både fået sukkersyge og gigt. Det første jeg gjorde var at smide frituren i kabyssen ud. Derefter gik jeg i krig med grøntsagerne og vovede mig endda i skibets motionsrum.
I dag har jeg smidt 28 kilo. Det har været en god, men allermest nødvendig beslutning for mig, der også kan mærkes på skibet.”
 

MAD SKAL SMAGE GODT

Hvordan mener du, at det kan mærkes på skibet? ”Jeg går højt op i min profession som kok. Og det skal mine kollegaer også føle. Jeg er stolt af mit arbejde og jeg søger hele tiden nye idéer til lækre og sunde opskrifter. Når jeg er i land, besøger jeg nye restauranter for at få inspiration. Jeg gider ikke suppe, steg og is – eller pomfritter for den sags skyld. Det er forbudt. Jeg vil meget hellere eksperimentere med råvarerne. For nylig stod menuen på røget andebryst på AXEL MAERSK. Jeg lånte en portion savsmuld fra maskinmesteren og lavede jeg min egen rygeovn i kabyssen. Det blev rigtig lækkert. Min mad skal smage godt. Derfor putter jeg også af og til et skvæt fløde i sovsen, men jeg laver altid en stor og indbydende salatbar. Det skal nemlig være nemt at træffe de sunde valg. Det skader ikke med lidt fløde i sovsen, så længe vi også spiser nok grønt. Og husker at slå vejen forbi motionsrummet.”
 

INDISK DAHL, SPICY THAI OG FILIPPINSKE MORGENBOLLER

Hvordan bærer du dig ad på et skib med mange forskellige nationaliteter med mange forskellige præferencer? ”Man kan vælge at se mange nationaliteter ét sted som en udfordring eller man kan tage ved lære. Jeg er nysgerrig på folk omkring mig og deres måder at lave mad på. En filippiner lærte mig fx at lave de her skønne morgenboller, som alle elsker på skibet. Mange af mine kollegaer fra Indien spiser ikke oksekød og nogle spiser slet ikke kød. Derfor laver jeg ofte dahl, en lækker indisk, vegetarisk linseret med lækre krydderier. Desuden er linser, bønner og rodfrugter, som jeg bruger til vegetarisk mad, især anvendelige på langfart, når der er mere end 20 dage mellem proviantering. Det er jo win-win. Ofte inviterer jeg kollegaer på madlavning. Min kollega fra Thailand var med mig i kabyssen for nyligt og han lavede lækre spicy thairetter. Det var en stor succes. Mine kollegaer elsker at have indflydelse på maden. Og det giver jeg dem lov til, for jeg lærer også noget. Jeg har også haft kollegaers hustruer på medsejlads i kabyssen for at kokkerere lokale retter. Det er sådan noget, der skal til, for at vi alle bliver engageret til varieret og sund kost, der smager.”
 

SUNDHED HANDLER IKKE KUN OM MAD

Anders, du er meget engageret i trivslen om bord. Hvordan får du andre kollegaer med dig? ”Jeg er glad for at gå på arbejde. Og sådan skal det også være. Sådan som besætningen er sat sammen i dag, med mennesker fra alle verdens hjørner, er vi nødt til at lave ting sammen. Ellers går vi bare ind på kammeret, når vi har fri. Der er ikke godt for skibets sammenhold. Derfor er det vigtigt, at man tager aktive valg og initiativer til en god trivsel. I december lavede vi på AXEL MAERSK en jule-OL, hvor vi dystede i fem discipliner. Det var sgu sjovt. Vi spillede hockey i kabyssen, og dystede i basket og dart. Det er vigtigt, at vi er flere kollegaer om at sætte disse initiativer i gang, sådan så når jeg går i land, så fortsætter aktiviteterne. Derfor har vi en ny tovholder på skibets aktiviteter, hver gang en anden tovholder afmønstrer. Det er nemlig vigtigt at holde ild i faklen.”
 

Guldkorn fra kabyssen

Laminér opskrifterne, så holder de længere.

Skær grøntsager i stave – så spiser vi mere grønt.

Husk at købe bønner, linser og rodfrugter på langfart. De holder længe, er billige og sunde.

Invitér kollegaer og medsejlende i kabyssen for at lave mad.

Hold øje med, hvem der ikke når at komme til måltiderne og sørg for at have mad i køleskabet, der hurtig kan varmes op, til dem. Så undgår vi, at der bliver snacket i sloppen. Det er god kollegakarma.

Samarbejd med kaptajnen, når der skal købes ind. På den måde bliver han eller hun også engageret i kampen for et sundt skib.
 

VERDENS NEMMESTE BROCCOLISUPPE

Anders er ikke glad for madspild. Derfor bruger han rub og stub i køleskabet. Anders anbefaler, at du ikke smider broccolistokke ud. Gem dem i stedet til denne populære suppeopskrift.

Broccolisuppe (4 pers.)

1 l. hønsefond

3-4 broccolistokke skåret i tern

1 løg skåret i tern

2-3 dl fløde

Broccolitern og løgtern sauteres af i lidt olie. Hønsefond tilsættes. Lad simre i ca. 20-30 minutter. Herefter blendes suppen. Suppen koges op og fløde tilsættes før servering. Suppen kan jævnes lidt med en roux (smørbolle), hvis den ønskes lidt tykkere. Suppen kan serveres med små broccolibuketter eller brødcroutoner.
 

Filippinske MORGENBOLLER

1 l. lunkent vand

1 dl rapsolie

Ca. 1 kg hvedemel

1 spsk. sukker

1 tsk. salt

50 gram frisk gær (eller 2 spsk. tørgær)

Mel kommes i rørekedlen med sukker, salt, olie og gær. Rør godt rundt. Derefter tilsættes melet lidt ad gangen, indtil dejen får en lind konsistens, men uden at klistre. Lad dejen hvile i rørekedlen i 15 min., hvorefter den arbejdes igennem og luften slåes ud. Derefter deles dejen i to portioner. Den ene halvdel formes til små boller ca. 20 stk. Bollerne pensles med æg. Den anden portion rulles ud til en lang pølse og skæres derefter i skiver. Skiverne vendes i rasp eller tørret kokos alt efter smag. Begge portioner står og hæver i ca. 45 min under et rent klæde. Bollerne bages 11 minutter i en 170 grader varm ovn.