Med SVITZER BJØRN på bugsering i Københavns Havn

 
Med SVITZER BJØRN på slæb i Københavns Havn
 
 

Ved Sundmolen i Nordhavnen ligger slæbebåden SVITZER BJØRN langs kaj. SEA HEALTH & WELFARE har fået lov til at være med i dag, hvor besætningen på BJØRN skal hjælpe en tung dame ud af havnen. Og selvom det kræver koncentration at manøvrere en 188 meter lang og 27 meter bred dame ud på åbent hav, er der stadig tid til at give en guidet tur.

af Dyveke Nielsen og Jacob Christensen, SEA HEALTH & WELFARE

 
DSCF7399.jpg

”Der er afgang fra havnen 8.30” står der i SMS’en. Og ganske rigtigt. Kl. 8.28 skærer SVITZER BJØRN sig igennem det blikstille, sorte vand.  Det er en smuk men kold morgen, der nærmer sig frysepunktet. Vi skynder os om bord, for et par minutters sejlads herfra venter det næste skib på BJØRNS 4.000 hestekræfter.

 

Vi finder os hurtigt til rette på BJØRNS bro sammen med kaptajnen Henrik, maskinchefen Henning og skibsassistenten, Kim. Besætningen har været i gang længe denne morgen. De har netop bugseret et amerikansk krigsskib ud fra Oceankajen. Næste opgave er et minutters sejlads fra Sundkaj, nemlig ved Prøvestenen, hvor NÙNAVIK venter på afgang.

DSCF7407.jpg
 

Da vi ankommer til Prøvestenen er holdet fuldtalligt. BJØRN får assistance fra SVITZER HERMOD, der har placeret sig center for og BJØRN placerer sig center agter. “NÙNAVIK er et særligt skib”, fortæller Henrik. Hun adskiller sig nemlig fra de fleste fragtskibe, ved både at kunne fragte containere, bulk og olie.

 
 
 
DSCF7465.jpg

Kim fastgør slæbetrossen til kastelinen.

 
DSCF7439.jpg

For at kommunikere hvilken retning, slæbebådene skal trække, bruger lodsen og de to slæbebådskaptajner urskiven til at navigere efter. Agter er kl. seks og ret frem er klokken tolv. ”BJØRN, kan I trække mod kl. 7 med 20 procent, og derefter 30….” dirigerer lodsen. NÚNAVIK bevæger sig langsomt fra kajen, og operationen er i gang. Hun er en tung dame og bliver manøvreret ud på meget lidt plads i forhold til sin størrelse.

 
DSCF7483.jpg

Mens Henrik navigerer, viser Henning kontrol- og maskinrum frem. Vi stillede ham et spørgsmål, men ingen af os kunne høre, hvad der blev sagt. 

DSCF7470.jpg

Imens er NÚNAVIK bugseret ud i sejlrenden. Næste stop er Skagens red for at bunkre og efterfølgende går turen til Canada.

 
DSCF7515.jpg

Tak for turen til Henrik, Kim og Henning på slæbebåden, SVITZER BJØRN.

Om slæbebåden BJØRN

SVITZER BJØRN er en slæbebåd med 4.000 hestekræfter bygget i 1991 og er ca. 33 m lang og 11 meter bred og med en bruttotonnageton på 356.

VIDSTE DU, AT?

Prøvestenen er den kunstige ø, der ligger i Øresund ud for Amager. Øen er anlagt på et sted, hvor der tidligere har ligget flere kystforter. Det første fort blev anlagt i 1713 oven på et par af flådens udtjente skibe og en gammel flydedok. Flydedokken bar navnet Prøvestenen, og fortet blev opkaldt efter dette.

Kilde: Politiken

Tilbage til oversigt