Jeg giver det, jeg har lært, videre

 
Anja Boytang med sin mentor Tommy Tjagvad Kristiansen på sejltur i Svendborgsund.

Anja Boytang med sin mentor Tommy Tjagvad Kristiansen på sejltur i Svendborgsund.

Det kan være en barsk omvæltning at forlade det trygge liv på Svendborg International Maritime Academy (SIMAC) for at begive sig ud i virkeligheden til søs. For 27-årige Anja Boytang, der i dag er overstyrmand ved Celebrity Cruises, har oplæringstiden med en dedikeret læremester haft afgørende betydning. Derfor har hun også selv valgt at blive mentor for nye kadetter.

 
 

Af journalister Kirstine Thye Skovhøj og Louise Graa Christensen


De fem forskellige sejladser, hun havde som kadet, står stadig klart i Anja Boytangs hukommelse. Hun husker usikkerheden og en følelse af at være overladt til sig selv på et stort skib, der var overvældende langt fra den virkelighed, hun havde mødt på skolen.

”Lærerne på skolen sagde, at vi som nye på et skib altid skulle stikke en finger i jorden og mærke miljøet om bord. Det er et godt råd, for det er et lille samfund med uskrevne regler, som man skal lære at indgå i,” siger Anja Boytang og forklarer, at livet som kadet i høj grad også handler om at lære at begå sig blandt forskellige kulturer og nationaliteter.

I perioder af sin kadettid oplevede Anja Boytang at føle sig lidt i vejen, ligesom nogle af hendes oplevelser var, at den overordnede, der havde fået ansvaret for at lære hende op, i praksis ikke tog sig tid til at påtage sig opgaven. Af flere årsager. Enten fordi officeren ikke ville eller simpelthen fordi han eller hun ikke kunne håndtere opgaven. 

Det ændrede sig, da Anja Boytang fik Tommy Tjagvad Kristiansen som kaptajn under sin sidste sejlads som kadet på GUDRUN MÆRSK. Her oplevede hun, hvordan en mentor kan komme til at spille en altafgørende rolle for ens videre karriere på søen.

”Det var mit sidste forløb som kadet, og jeg havde i modsætning til mine andre forløb valgt at tage ud uden en medkadet fra skolen. Jeg ville stå fuldstændigt på egne ben, og det gav Tommy mig lov til. Han viste mig tillid og gav mig mulighed for at få mere ansvar,” siger Anja Boytang.

 

Blev en del af fællesskabet

Anja Boytangs nye mentor gav hende for eksempel til opgave selv at gennemgå de periodiske tjek og kontrol af skibets brandudstyr. En opgave der normalt påhviler skibets 2. styrmand.

”Jeg gennemgik månedstjekket for brandudstyret og fandt fejl og mangler, som jeg indberettede til ham. At jeg efterfølgende fik til ansvar at rette op på det, var et tydeligt bevis på, at Tommy stolede på mig. At få den opgave og det ansvar udstukket af kaptajnen betød rigtig meget for mig,” siger Anja Boytang og uddyber:

”Når jeg får vist tillid på den måde, så får jeg lyst til at knokle endnu mere. Tommy formåede både at udfordre mig og hjælpe mig. Det var vigtigt for mig at afslutte min kadettid med styrket tro på mig selv og de kvalifikationer, jeg havde opnået om bord”.

Tommy Tjagvad Kristiansen arrangerede, at Anja Boytang kom tilbage til GUDRUN MAERSK som færdiguddannet styrmand efter de sidste ni måneder på skolebænken. Første tur som styrmand kan være yderst nervepirrende, og derfor gav det også Anja Boytang tryghed at vende tilbage til et skib og en person, som hun havde sejlet med før. At hendes læremester samtidig var god til også at inddrage hende i et socialt fællesskab med plads til restaurantbesøg og fælles indkøbsture på land, styrkede blot hendes lyst til at yde en indsats og fik hende til at føle sig endnu mere hjemme på søen.

”Tommy gav mig plads til at lære og forbedre mig – samt styrke min selvtillid – og det var virkelig tilfredsstillende og udviklende, at jeg kunne fortsætte, hvad jeg tidligere havde været med til at igangsætte om bord, da jeg vendte tilbage”. 

Læremesterens anerkendende, tillidsfulde og udfordrende tilgang har inspireret Anja Boytang til selv at tage kadetter under sine vinger. Heriblandt Magnus Krogh Otzen. ”Jeg kunne mærke, at jeg gerne ville give det, jeg har lært af Tommy, videre. Så da jeg mødte Magnus, som jeg hurtig begyndte at kalde Super-kadetten, fik jeg stor lyst til at klæde ham bedst muligt på til at uddanne sig på søen”.

Læs artiklen om Magnus Krogh Otzen og Anja Boytang her.

Magnus Krogh Otzen og Anja Boytang sejlede sammen på containerskibet AXEL MÆRSK og fandt sig hurtigt tilrette med at være elev og mentor.

”Som mentor er det helt essentielt at være med til, at nye sø-farende får en god start. Man skal ikke føle sig som en klods om benet og være overladt til sig selv, når man begynder som helt ny. Det kræver forståelse, tid, respekt og ikke mindst planlægning at være en god mentor, men det er vigtigt, og det hele værd, for man får så meget igen og bliver også selv udfordret på ens arbejdsgange. Det giver mig glæde, at jeg kan være med til at hjælpe engagerede og dygtige mennesker godt i gang og klappe af deres succeser,” siger Anja Boytang.

Anjas råd til at give kadetter en god og lærerig start til søs:

  • Påtag dig opgaven som mentor, hvis du har lyst og overskud. Husk at du får mindst dobbelt så meget igen, som du giver ved at engagere kadetten. 

  • Vær enige om, hvordan I tager imod nye kadetter på skibet. Kadetterne skal vide, hvem de kan gå til, ellers kan de føle sig overladt til sig selv og ende med at opgive karrieren til søs, inden den er begyndt.

  • Planlæg hver uge for kadetterne, så de ved, hvad de skal og hvornår.

  • Giv kadetterne ansvar, vis dem tillid og inddrag dem i dit arbejde.

Anja Boytang i sin stilling som overstyrmand ved Celebrity Cruises.

Anja Boytang i sin stilling som overstyrmand ved Celebrity Cruises.

FAKTA:

Anja Boytang har været kadet på supply-skibet MÆRSK TRANSPORTER, containerskibene OLIVIA MÆRSK, SEAGO ISTANBUL, CORNELIA MÆRSK og til sidst på GUDRUN MÆRSK, hvor hun fik kaptajn Tommy T. Kristiansen som mentor.

Tog duelighedsbevis som 13-årig og har dyrket kap-sejlads. Sejler i dag som overstyrmand ved Celebrity Cruises.

Påtog sig mentorrollen for kadet Magnus Krogh Otzen på containerskibet AXEL MÆRSK.