Daglig, kærlig kontakt er vigtig benzin til langdistanceforholdet

 

Hvordan får man et langdistanceforhold til at fungere, både når man er sammen og hver for sig? Få parterapeut Gitte Sanders råd til, hvordan nærvær, kommunikation og samhørighed genfindes og bevares.

 
 

Af Kirstine Thye Skovhøj, journalist  

Hvad er det allervigtigste for at kunne få et langdistanceforhold til at fungere?

”Grundstenen for et parforhold er, at man kan føle sig tryg ved hinanden og regne med hinanden. Så hvis man ønsker et godt stabilt parforhold, så er det for de fleste par nødvendigt at vedligeholde kontakten. Det handler ikke, om at man skal hænge i røret tre timer hver dag, men om at bevare – helst daglig – kærlig kontakt”.

Hvilke problemer kan par i langdistanceforhold typisk opleve?

”Parterne kan tro, de er mere ligegyldige og betydningsløse for hinanden, end de reelt er. Når ens partner er væk i lange perioder gang på gang, er man i det tidsrum overladt til sine egne fantasier, tanker og følelser. Nogle kan have svært ved at opretholde følelsen og oplevelsen af at være betydningsfuld for den anden, når man ikke har fysisk kontakt. De tror måske, at fordi de er ude af øje, er de også ude af sind, for den anden. Hvilket hænger tæt sammen med ens selvværdsfølelse. Typisk kan det udløse følelser af usikkerhed eller måske jalousi, hvis man er i tvivl, om man stadig betyder noget for den anden. Hvilket igen kan videreudvikles, hvis den anden ikke kontakter en som før, eller hvis kontakten bliver mindre kærlig”.

Hvordan får man en kæresterelation til at fungere på langdistancen?

”Det er vigtigt at være nogenlunde enige om rammerne for, hvordan og hvornår vi kontakter hinanden, når vi er adskilte. Det er også vigtigt at give plads til hinandens reaktioner. Det vil kitte forholdet sammen og styrke det, når man tør give udtryk for de sårbare følelser”.

 

Hvordan undgår man at glide fra hinanden, når man er fysisk adskilt så længe?

”Nogle par er rigtig gode til at holde kontakten på telefon, Skype eller Facetime og bruger på den måde dagligt tid sammen, selvom de er adskilt. De har som regel forståelse for, at der ikke nødvendigvis er de store nyheder hver eneste dag, men så kan de fx bare sætte Skype på, imens de går og laver mad eller lignende. De taler om hverdagsting, som basalt set er ligegyldige, fx hvad er der blevet handlet ind af gode tilbud, eller at man har repareret den samme maskine på skibet nok en gang. Men det er ikke ligegyldigt for relationen, om man gør det eller ej, fordi man bevarer kontakten med hinandens liv. Det vigtigste er, at man ikke kommer ind i et dårligt mønster med sporadisk kontakt”.

Parterapeut Gitte Sander har mange års erfaring med langdistanceforhold.

Parterapeut Gitte Sander har mange års erfaring med langdistanceforhold.


Hvad betyder det, at man kan ”regne med hinanden”?

”For at få parforholdet til at fungere er det vigtigt, at man viser hinanden, at man er tilgængelig nu, klar til at være der for hinanden, og at man er engageret i hinanden. Især mænd, der rejser ud, kan være meget handlings- og målorienterede. Når de kommer hjem, kan de nærmest slide sig selv halvt ihjel i praktiske gøremål for at gøre det godt for partneren. De forstår ikke, at det at yde en praktisk indsats ikke er nok. I stedet er det vigtigt, at de viser, de er tilgængelige, parate til at respondere på følelser og vise følelsesmæssigt engagement. Det kan man selvfølgelig også gøre ved at engagere sig i husførelsen. Men ofte betyder det mere for kvinderne, at manden er parat til for eksempel at ligge i ske, eller lytte til hvor hårdt det har været at være adskilt”.

Hvordan tackler man bedst den store grad af uforudsigelighed, der ofte er i forhold til afmønstring?

”Det kan hjælpe at kende den andens sårbare følelser. Det er lettere at acceptere, at ens partner ikke kan afmønstre, hvis man ved, at partneren er dødtræt af det, end hvis man tror, at det skib er det eneste i verden, der betyder noget, og det derhjemme er blevet ligegyldigt. Igen er det væsentligt at vise, at man betyder noget for hinanden. Sørg for at sende en besked, der fortæller, at man ikke ved, hvornår der kan afmønstres, men at man glæder sig til at se sin partner. Sådan en besked kan gøre hele forskellen. Det samme kan selvfølgelig tålmodigheden vist den anden vej”.

Gitte Sander har skrevet bogen ’Grib Kærligheden - Parforholdets psykologi i praksis’. Lån den gennem Søfartens Bibliotek. Læs mere om hvordan du låner her.

Gitte Sander har skrevet bogen ’Grib Kærligheden - Parforholdets psykologi i praksis’. Lån den gennem Søfartens Bibliotek. Læs mere om hvordan du låner her.

Mange par oplever, at det kan være svært at få hverdagen til at fungere, når familien samles efter i en periode at have levet adskilt i hver sin type af hverdag. Hvordan finder man sammen igen og forener de to udgaver af hverdagen?

”Det handler om at få omstillet hele sit indre system til at være i en ny situation. Det er vigtigt, at man sætter tid af til at få nogle fælles vaner og rutiner på skinner igen. Mange begår den fejl, at de regner med, at hverdagen vil fungere uproblematisk uden, at man behøver bruge tid på den slags banaliteter. Men hvis man ikke prioriterer først og fremmest at få parforholdet og familien til at fungere, så får man i sidste ende meget større udfordringer”.

 
 

Parterapeutens anbefalinger til langdistanceparforholdet

Hverdag hver for sig:

  • Hold kontakten dagligt. Tal hvis muligt 15 min om dagen, gerne via Facetime. Det styrker relationen at kunne se og/eller høre hinanden. Vælg et tidspunkt der passer begge parter, hvor der er ro på, og hvor I ikke er for trætte.

  • Mød altid hinanden med et kærligt goddag og farvel. Husk at det er individuelt, hvad et kærligt goddag og farvel består af.

  • Tal ikke om frustrationer vedrørende jeres parforhold, når den ene part er på søen. Vent til I er fysisk sammen.

  • Kommer I til at skændes eller såre hinanden, så forsøg at reparere det: Gør noget, som kan få den anden til at føle sig mere tryg i forholdet igen.

  • Forsøg ikke at løse konflikter via sms eller e-mail. I de fleste tilfælde optrappes de eller forværres.

  • Hav forståelse for hinandens liv og behov. Anerkend den anden.

Sammen igen:

  • Sørg for at få sat tid af til bare at være sammen, hvor I også kan snakke om det, der er svært i fred og ro.

  • Lav ikke aftaler det første døgn parret/familien er samlet igen. Lav et ”helle” for jeres familie, hvor I kan ”falde til” med hinanden.

  • Tilbring sidste dag inden afrejse
    sammen uden aftaler med andre.

  • Sig altid et kærligt farvel og på gensyn

 
 
 
SHW, Trivsel, VelfærdGuest User