For mange søfarende er det i dag helt almindeligt at bo og arbejde på et skib med kolleger, der har forskellige nationaliteter, religiøse overbevisninger og kulturelle baggrunde. Det kan have sine udfordringer at være en mangfoldig besætning, men det kan også berige fællesskabet og skabe sammenhold, når forskelligheder bliver omfavnet og set som en styrke . Derfor er det vigtig at arbejde med mangfoldighed og inklusion både ombord og i rederiet.
Hvad er diversitet og inklusion?
Diversitet også refereret til som mangfoldighed, henviser til at der er forskellighed til stede i medarbejderstaben, for eksempel (og ikke udelukkende) etnicitet, religion, tro, fysiske egenskaber, handicap, køn, kønsidentitet, seksuel orientering, alder og socioøkonomisk baggrund.
Inklusion er de handlinger vi udfører, når vi omfavner forskelligheder. Inklusion handler om at værdsætte og bruge medarbejderes talenter, perspektiver og indsigter, både til fordel for medarbejderne selv og for hele organisationen. Det handler også om, at medarbejderne oplever at de føler sig frie, accepterede og værdsatte nøjagtig, som de er, så de har lyst til at tage initiativ og byde ind.
Positive følger af mangfoldighed og inklusion
Når man vælger at arbejde med mangfoldighed og inklusion og gøre det til en del af kulturen på arbejdspladsen, skaber det psykologisk tryghed hos den enkelte medarbejder. Det betyder, at medarbejderne præsterer bedre, at de er bedre til at dele viden og idéer, og at de tør tale om fejl, så der er større mulighed for at skabe forbedringer i arbejdet.
Desuden gør mangfoldighed på arbejdspladsen ofte, at opgaver løses med et bedre resultat, fordi der er et bredt perspektiv på alle de opgaver og scenarier, som organisationen eller skibet beskæftiger sig med, og dermed er der rig mulighed for at nytænke, udvikle og skabe en bedre proces.
Mangfoldighedsledelse kan være en udfordring - men der er hjælp at hente
Det kræver sin leder at skulle lede forskellige personligheder, aldre, fagligheder og medarbejdere med forskellige kulturelle baggrunde ombord på skibene. I SEA HEALTH & WELFARE har vi udviklet et ledelsesredskab, “Leading Diversity”, der kan hjælpe dig i dit arbejde med at lede en besætning, der er præget af forskellighed og mangfoldighed.
Ledelsesforskning viser, at tillid er et helt centralt parameter i forhold til at lykkes med ledelse generelt. Er der stor tillid til dig som leder og er tillid udbredt ombord , så bliver arbejdet mere effektivt, trivslen højere og konfliktniveauet lavere, end hvis tilliden til dig som leder er lav.
En leder i land arbejder oftest sammen med de samme folk i længere tid og man lærer hinandens personligheder og kompetencer at kende. For dig som leder om bord på et skib er det en stor udfordring, at der ofte kommer nye folk om bord, og du skal starte forfra med at få opbygget tillid og kendskab til dine medarbejdere på kort tid. Derfor sætter ”Leading Diversity” også fokus på, hvordan du som leder hurtigere kan komme i gang med at opbygge et værdifuldt, gensidigt tillidsforhold.
5 gode råd
Det er vigtigt at have viden om, hvordan forskellige mennesker tænker, og hvad de går op i. Vær nysgerrig på din kollega og spørg ind til, hvem han eller hun er for én. I kunne for eksempel tale om emner, der har relevans for alle ombord. Hvad er godt sømandsskab, eller hvad er en god kollega?
Med en besætning, der varierer i alder, uddannelsesbaggrund og erfaring, er det en god idé, at vurdere den enkeltes kompetencer og ikke sætte overliggeren for højt.
En af de store udfordringer om bord er at undgå misforståelser på grund af sproget og på grund af kulturel forskellighed. Overvej, om din kollega har brug for hjælp til korrekt oversættelse for at undgå misforståelser.
Gør opmærksom på, hvordan du gerne vil have samarbejdet til at fungere ombord – for eksempel ved at bede besætningen om at spørge, hvis de er i tvivl om noget, og ikke lade som om, de ved alting. Vis i praksis, at det er vigtigt at spørge, når man er i tvivl.
Tag snakken ombord om, hvordan der er fordele og ulemper ved at besætningen er en blanding af mennesker fra forskellige kulturer og baggrunde, og hvordan I kan udnytte det bedst muligt. Spørg for eksempel om der er nogle, som har gjort sig nogle positive erfaringer med at arbejde sammen med andre kulturer mv.
Leading diversity
SEA HEALTH & WELFARE har udviklet et ledelsesredskab, der kan understøtte arbejdet med at lede forskellighed og mangfoldighed om bord på skibene. Vejledningen hedder "Leading Diversity", og er udviklet af psykologerne, Mads Schramm og Søren Diederichsen, og tilbyder en lang række gode råd, vejledning og praktiske redskaber til at skabe tillid og til at lede mennesker med forskellige baggrunde, personligheder, aldre og kulturer.
Læs mere om "Leading Diversity" - nyt værktøj til ledelse af mangfoldighed
Det gode arbejdsliv til søs
I afsnittet om flerkulturelle besætninger i bogen "Det gode arbejdsliv til søs" fortæller en række søfolk om, hvilke udfordringer, det giver at have mange forskellige kulturer om bord.
Du kan også læse om, hvad søfolkene mener, man kan gøre for at få et godt samarbejde om bord. Nøgleordet til god trivsel om bord handler i denne sammenhæng om at have et godt kendskab til hinanden. I bogens redskabsdel kan du læse mere om, hvordan man kan mødes på tværs af kulturer, og hvilke tiltag man kan gøre for at få bedre kendskab til hinanden.
Religion
Troen på en gud er for mange en stor hjælp til at håndtere livet til søs, men det er desværre også noget, man i vid udstrækning ikke taler om. For nogle søfarende er forskellige religiøse overbevisninger en kilde til konflikter. Hos SEA HEALTH & WELFARE ser vi troen som et springbræt til at komme tættere på hinanden. Der er så meget nyt, man kan lære om hinanden, og om hinandens kulturer, hvis man tør åbne op omkring sin tro eller overbevisning.
En opfordring fra SEA HEALTH & WELFARE er, at man på skibet, i udmønstringens begyndelse, eller når der kommer nye besætningsmedlemmer ombord, finder ud af, om der er nogle særlige højtider, mærkedage eller nationaldage, der bør fejres i den pågældende udmønstringsperiode. Undersøg, om der med stores kan bestilles udsmykning og særlige madvarer, der hører anledningen til. Selvom det ikke er en højtid eller anledning, man selv fejrer, anerkender man hinanden, ved at fejre hinandens særlige mærkedage, og derved bliver besætningen knyttet tættere sammen.
SEA HEALTH & WELFARE har produceret en kalender, der giver overblik over de største trosretningers mærkedage. Du kan downloade kalenderen herunder og få inspiration til fejringer på jeres skib.
5 gode råd: sådan kan i anerkende og fremme retten til at udøve egen religion ombord
Sæt fokus på religionsfriheden og de søfarendes lovpligtige ret til at udøve egen religion. Det er vigtigt, at ledelsen ombord går forrest og støtter op om denne ret. Gør det til et emne, man kan og tør tale om. Det skal være muligt at tale om emner, man ikke er enige om, og alle skal tage ansvar for at holde en venskabelig og ordentlig tone.
Udpeg et særligt rum ombord, der kan anvendes til at bede i. Reserver eventuelt rummet til forskellige trosretninger på specifikke tidspunkter. Derved har besætningsmedlemmer med samme tro mulighed for at mødes, hvis dette er et ønske. Placer evt. en bibel, en koran, vedaerne og andre religioners hellige skrifter i rummet. Sørg for, at der er ro i det tidsrum, hvor lokalet er reserveret til bederum.
Respekter, at forskellige religioner kan have behov for særlige kosthensyn. På et skib kan det være svært at sørge for, at al mad eksempelvis er Halal eller Kosher, men prøv så vidt muligt at imødekomme disse kosthensyn, eller at lave en alternativ ret. Dette kan i mange religioner imødekommes med en vegetarret, eller en god salatbar, hvilket har den positive sideeffekt også at være godt i forhold til sundhed og klima.
Find ud af, hvilke religioner der er repræsenteret ombord, og spørg ind til, hvilke højtider der er vigtigst i disse. Som kristen, ville man ikke kunne forestille sig, at julen ikke blev fejret, imens man var ombord, og sådan vil man i mange andre religioner have det med andre højtider og mærkedage.
Undersøg inden havneanløb om der er sømandskirker eller sømandspræster i den pågældende havn, og hør om nogen i besætningen kunne have interesse i dette. Ofte er det muligt at få en præst ud ombord, hvis det på forhånd adviseres, at det er et ønske fra en eller flere i besætningen. I nogle havne er det endda muligt at blive hentet og kørt til kirken, hvor man kan få en dybere samtale med præsten.