Vær på forkant og skab tillid

 

Jacob Schødt Larsen, der har sejlet 10 år som kaptajn i færgefart,  gør sit ypperste for at være et godt forbillede, skabe tillid og tage tingene i opløbet. Dét er med til at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø om bord.

 
 

Af Kirstine Thye Skovhøj, journalist



Hvad er det for en type udfordringer, man kan møde om bord i forhold til psykisk arbejdsmiljø?

At sejle nærfart er intenst, og vi har travlt. Vi skal sejle til tiden, levere en god service til vores passagerer og selvfølgelig sørge for, at sejladsen forløber som den skal – alt sammen inden for en forholdsvis kort tidsperiode. Det kan godt få nogle til at føle sig ekstra pressede, så lunten kan blive kort, og derfra kan der være kort vej til et dårligt arbejdsmiljø.

Vi arbejder døgnet rundt og helt naturligt er der nogle tidspunkter på døgnet – fx om natten – hvor man er mere presset og har mere behov for søvn. Det kan også være med til at skabe et dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Dårlig kemi mellem besætnings-medlemmer kan også være med til at påvirke arbejdsmiljøet. Det samme kan optakt til konflikter eller deciderede konflikter.

Lige meget hvilket problem – og om det er i den indledende fase eller ved at udvikle sig til en konflikt – så er det vigtigt, at jeg som kaptajn tager det alvorligt. Der er ingen, der skal gå på arbejde og have det dårligt. Det er farligt for arbejdsmiljøet”.

“Jeg har oplevet kollegaer, der har sagt fra over for arbejdspresset, fordi der har været tillid. De turde sige fra. Det er værdifuldt, at de tør sige fra over for presset.”



Hvad gør du for at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø?

Hvis der er nogen, der ikke fungerer sammen på et hold, har vi den mulighed at flytte rundt på folk. Som ledere skal vi forsøge at være på forkant og sørge for, at folk arbejder sammen med nogen, de har god kemi med. Det er det mest optimale.

I det hele taget, så har jeg den tilgang, at hvis der er noget, der ikke fungerer, så må vi forsøge at ændre det. Det handler om at sikre, at medarbejderne har de forudsætninger til rådighed, som det kræves for at løse deres job. Har de fx brug for et hjælpemiddel eller en ny procedure for at kunne udføre deres opgaver på den bedst mulige måde, eller burde der egentlig være to mand til en opgave i stedet for én, for at undgå stressede situationer, så ser vi på det sammen.

Det nytter fx ikke noget, at besætningen sover dårligt, fordi madrasserne trænger til at blive skiftet.  De forhold og rammer, som besætningen arbejder under, skal være i orden.

Jeg skal også være med til at sikre, at vi skaber et godt grundlag for at samarbejde. Jeg inddrager folk, viser dem tillid og giver dem mulighed for at byde ind og tage ejerskab. Det er altafgørende at besætningen selv har noget at skulle have sagt, at de har tillid til deres leder.

Det er ikke mig alene, der bærer ansvaret for det psykiske arbejdsmiljø – den enkelte har også et ansvar. Derfor er det også vigtigt at inddrage besætningen, lytte til deres gode ideer til, hvordan vi kan ændre arbejdsgange og procedurer”.

Hvilken ledelsesstil er med til at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø?

Jeg prøver selv, så godt jeg kan, at være et forbillede. En leders optræden og handlinger kan tit blive afspejlet i medarbejdernes opførsel. Jeg arbejder hele tiden på at opbygge og bevare et professionelt tillidsfuldt forhold, hvor vi kan have en åben dialog om tingene. Vi skal være et team og som kaptajn er jeg i den forbindelse teamleder.

Jeg har oplevet kollegaer, der har sagt fra over for arbejdspresset, fordi der har været tillid. De turde sige fra. Det er værdi-fuldt, at de tør sige fra over for presset. Det vidner om, at der er tillid og tiltro til, at tingene kan ændres”.

Er det svært at tale om det psykiske arbejdsmiljø?

Jeg oplever ikke, at det er svært at tale om. Mine kollegaer og jeg har ikke været bange for at bringe emnet op. Det, der er kunsten, er at opdage, hvis der er en medarbejder, der har det skidt. Derfor er det også vigtigt at vise tillid og åbenhed, for så tør medarbejderne komme til mig, hvis der er noget, der ikke er som det skal være – enten privat eller i arbejdssammenhænge. Det tillidsfulde forhold gør det muligt at tage tingene i opløbet”.

 

FAKTA OM JACOB SCHØDT LARSEN

45 år

Kaptajn M/F HAMMERSHUS, BORNHOLMSLINJEN/MOLSLINJEN

Kaptajn for en besætning på ca. 20.

Har sejlet 20 år på nærfart, omkring 10 år som kaptajn.

Kaptajn på M/F HAMMERSHUS, Jacob Schødt Larsen.

Kaptajn på M/F HAMMERSHUS, Jacob Schødt Larsen.