Få hjælp til at tage de svære, men nødvendige samtaler

 

Det kan være svært at tale om emner som depression, ensomhed og krænkelser. Men de svære samtaler er livsvigtige. For er et besætningsmedlem præget af mental mistrivsel, er der kort vej til arbejdsulykker og sygdom. Derfor arbejder SEA HEALTH & WELFARE på at udvikle en særlig ”Mental Health Toolbox”, som giver konkrete værktøjer til at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø om bord og få taget hul på de svære snakke.

 
 

Af Kirstine Thye Skovhøj, journalist

Som søfarende er det livsvigtigt, at ens indsats lever op til de sikkerhedskrav, der skal følges om bord; at man kan samarbejde, være opmærksom og overskue pressede situationer. Det er svært, hvis ikke nærmest umuligt, hvis man mentalt er i ubalance og ikke har det psykisk godt. For som en del af en besætning er det alt-afgørende, at man ikke er uligevægtig.

Det påpeger Anna Bergmark, der er konsulent hos SEA HEALTH & WELFARE og projektleder på ”Mental Health Toolbox”:

Uligevægtighed smitter og kan påvirke stemningen i hele besætningen og dermed skabe et både usikkert, utrygt og farligt arbejdsmiljø. Det kan mærkes overalt om bord. Har folk det ikke godt psykisk, så sker der flere ulykker. Det er farligt derude på havet, hvor der er langt til hjælp”.

Konkrete værktøjer til svære emner

På samme måde som det er vigtigt, at de søfarendes fysiske helbred er sundt, så er det vigtigt med et godt psykisk arbejds-miljø. Og i forhold til det psykiske arbejdsmiljø, er der plads til forbedring. En nyere omfattende undersøgelse fra Yale University og den engelske organisation Sailors’ Society konkluderer bl.a., at hver fjerde sømand er deprimeret.

Der er i den grad brug for det nye værktøj – en såkaldt ”Mental Health Toolbox”, som SEA HEALTH & WELFARE udvikler i samråd med ni rederier. Med det nye værktøj, som bliver tilgængeligt for alle danskflagede skibe, kan skibets ledelse styrke besætningens mentale trivsel og få hjælp til at få taget hul på at tale om nogle af de svære emner. Begge dele skal være med til at skabe et bedre psykisk arbejdsmiljø om bord.

Den nye ”Mental Health Toolbox”, kommer til at bestå af fysiske vejledninger og supplerende værktøjer. Fx et værktøj til at kortlægge om der er nogen, der har det psykisk dårligt og forskellige dialogkort til at starte de svære samtaler fx om krænkelser. Derudover bliver den helpline, som SEA HEALTH & WELFARE tilbyder til søfarende, udvidet, så der også ydes rådgivning i forhold til depression, selvmordstanker, ensomhed og stress. På sigt udbygges helplinen også med en ny chatfunktion.

“At dele hvordan du har det, gør dig ikke til mindre mand. I den sidste ende har det indflydelse på din mentale sundhed, uanset om du er klar over det eller ej.”

Colin Dmello, 1. styrmand på EMMA MAERSK

Det snakker vi ikke om

Der kan være vidt forskellige måder at håndtere psykisk sårbarhed og forskel-lige tilgange til, hvor lidt eller meget, man vælger at dele med sine kollegaer.

Fra min egen tid til søs har jeg oplevet, hvordan nogle har den opfattelse, at det er unødvendigt at tale om, hvordan man går og har det. Andre tør ikke beklage sig eller udtrykke, hvordan de har det, fordi de er bange for at miste deres job. Og så er der dem, der har den tilgang, at hvad der sker på skibet, bliver på skibet. Alle tre tilgange er udtryk for en meget usund kultur”, siger Anna Bergmark.

Skibsledelsen skal gå forrest

Det er skibsledelsens ansvar at sætte den nye toolbox i spil og konstant have fokus på besætningens mentale trivsel. Det kan være en udfordring at spotte den mentale mistrivsel og helt sætte fingeren på, hvad det er, der ikke fungerer. Derfor er der i toolboxen en række konkrete værktøjer til at identificere de problemer, der kan præge det psykiske arbejdsmiljø:

Toolboxen indeholder fx  et værktøj, der hedder LLS-Tool, som står for det engelske: Look, Listen and Sense. Når det bruges sammen med et vurderingsskema, vil det være et redskab til at kortlægge, om der er nogen, der har det psykisk dårligt. Registreres mistrivsel, kan der hives endnu et værktøj op af toolboxen, nemlig et dialogværktøj. Det hjælper med at få taget hul på en samtale med besætningsmedlemmet. En dialog, der skal være med til at kortlægge, hvordan vedkommende bedst hjælpes og støttes,” forklarer Anna Bergmark og uddyber:

”Dialogværktøjet kan også bruges til at få taget den svære samtale fx i forbindelse med krænkelser. Det skal være nemmere for skibsledelsen at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø om bord. Vi ved, at der er rigtig mange, der gerne vil gøre noget, men ikke ved, hvordan de skal gribe det an. Det får de med den nye toolbox hjælp til, og så er det ellers at gå i gang”.

FAKTA OM SØFARENDE OG MENTAL TRIVSEL

  • Søfarende, der lider af depression, har mere end dobbelt så stor risiko for at være involveret i en arbejdsulykke

  • Søfarende med angst vil med større sandsynlighed være involveret i en arbejdsulykke

  • Søfarende med selvmordstanker vil med større sandsynlighed været involveret i en arbejdsskade, dog i mindre omfang end søfarende med depression eller angst

  • Søfarende med depression eller angst vil med dobbelt så stor sandsynlighed blive ramt af sygdom på jobbet

Hvilke problemer kan den nye ”Mental Health Toolbox” hjælpe med og forebygge?

  • Krænkelser på skibet – få talt med krænkeren og den krænkede

  • Ensomhed

  • Stress

  • Depression

Kilde:

Seafarer Mental Health Study

The ITF Seafarers’ Trust & Yale University: Rafael Y. Lefkowitz og Martin D. Slade

Final Report, October 2019