For nogle søfarende kan en af de største udfordringer til søs være social isolation og ensomhed
Tilværelsen på skibe kan være præget af monotoni, få rekreationsmuligheder, adskillelse fra familien, afgrænsede fysiske rammer og begrænsede sociale kontakter. Det har betydning for trivslen ombord. at de søfarende trives med og respekterer hinanden uanset nationalitet, køn og alder, hvilket kan være en stor udfordring.
Studier viser at længere tids ensomhed blandt andet kan føre til depression og hjerte-kar-sygdomme.
I 2019 kom det frem i en undersøgelse[1] at:
4,2% af søfarende beskrev dem selv som enten: ofte ensom eller altid ensom derhjemme.
20,2% af søfarende beskrev dem selv som: meget ofte eller altid ensom til søs.
Definition:
Social isolation er betegnelsen for at have sparsom eller manglende social kontakt med andre, i forhold til det behov man har, hvorimod ensomhed er en subjektiv oplevelse. Selv om begreberne kan have lidt forskellige betydninger, kan begge være smertefulde oplevelser og have en skadelig indvirkning på den enkelte.
[1] SIRC-rapport af Helen Sampson
Ensomhed kan forebygges
En af de bedste måder at forebygge ensomhed er ved at skabe nogle gode relationer kollegerne om bord imellem. Den gode kollegiale relation er personlig, tillidsfuld og samarbejdsorienteret hvilket giver en højere grad af rummelighed og åbenhed over for andres følelser og behov, som derved gør det lettere at tale om det der er svært. Forskning peger på at gode relationer også kaldet ”high quality”-relationer også reducerer risikoen for konflikter, og hvis de alligevel opstår, er de involverede parter langt mere villige til at løse konflikten i stedet for at lade den eskalere.
Dog for at relationerne skal give mening, er det vigtigt at de er relevante for den enkelte.
Dette betyder at mange sociale arrangementer ikke altid er en garanti for at folk ikke føler sig ensomme. Hvis man ikke føler sig ”forbundet” med dem man skal indgå i en social sammenhæng med, kan man stadig godt føle sig ensom. Der er også forskel på folk, nogle er meget ekstroverte og ”lader op” i samværet med andre, hvorimod nogle er introverte og bliver ”drænet for energi” i samværet med andre.
Med det sagt, er sociale fællesarrangementer et godt sted at starte når man vil forebygge ensomhed. Uden for arbejdstid og i mere afslappede omgivelser, kan det være nemmere at slappe af i hinandens nærvær og lære hinanden at kende.
I er altid velkomne til at kontakte SEA HEALTH & WELFARE hvis I har brug for hjælp til at øge den sociale trivsel, få inspiration til fællesarrangementer I kan afholde eller råd om hvordan I kan forebygge ensomhed ombord.
At føle sig ensom er ikke det samme som at være alene. Man kan være selvvalgt alene, men man vælger ikke selv at føle sig ensom.
Føler du dig ensom? Herunder kan du få gode råd til hvad du selv kan gøre for at undgå ensomhed.
Rederierne kan også medvirke til at forebygge ensomhed blandt besætningerne. Få gode råd til indsatser her.
Føler du dig nedtrykt på grund af ensomhed eller social isolation?
Kontakt Helpline for søfarende, anonymt, og få en uforpligtende snak, gode råd til at komme ensomheden til livs eller bliv sat gratis i forbindelse med en psykolog, der måske kan hjælpe dig med at få styr på tankerne.
E-mail til: helpline@shw.dk
Ring eller SMS på: +45 6015 5824
Det gode arbejdsliv til søs
I kapitlet ”Forebyggelse af social isolation” i bogen ”Det gode arbejdsliv til søs” kan du høre søfarende fortælle om hvilke udfordringer der kan øge den sociale isolation bord, men også deres råd til hvordan man kan forebygge og afhjælpe social isolation og ensomhed om bord. Dette blandt andet gennem sociale tiltag.
Vil du læse mere om social isolation og ensomhed?
Seafarers’ mental health and wellbeing
Report submitted to the IOSH Research Committee
By Helen Sampson and Neil Ellis, Seafarers International Research Centre, School of Social Sciences, Cardiff University
Social Isolation of Seafarers
What is it? Why does it matter? What can be done?
Article by ISWAN – DR Olivia Swift