HR Marine specialist: God kommunikation er altafgørende

 

Som søfarende kan man føle sig både tilsidesat, magtesløs og frustreret,  når livet hjemme hos familien ændrer sig. Gensidig kommunikation er den vigtigste ingrediens for at få et langdistance-familieliv til at fungere.

 
 

Af Kirstine Thye Skovhøj, journalist  

Et arbejdsliv på søen påvirker hele familien, og nogle gange er der brug for vejledning og rådgivning, når der sker uforudsete ting i familien eller længere­varende udfordringer eskalerer.  

Ingrid Suhr Olsen, der er Marine HR-specialist hos Mærsk Tankers for 100 skandinaviske søfarende og 65 kadetter, rådgiver og vejleder, når der opstår problemer og udfordringer.  

Vi oplever alle svære perioder i livet, men for søfarende, er det en ekstra udfordring, når man samtidig befinder sig fysisk langt fra familien. At kunne få sådan et familieliv til at fungere kræver, at familien har en fælles forståelse for, hvad det at være søfarende har af indvirkning på familien,” siger Ingrid Suhr Olsen.  

 

Hun oplever, at de søfarende kontakter hende for at få hjælp og støtte til forskellige typer af små og store familielivsudfordringer.  

Det kan være, at konen beslutter sig for at gå, og manden sidder ude på et skib uden at kunne gøre hverken fra eller til. Det kan være et alvorligt sygt familiemedlem, der dør, og hvor det ikke er muligt at få den søfarende hurtigt hjem.
Det kan være problemer med ens børn og frustrationen over, at man ikke kan tage del i dialogen med fx kommune eller skole
,” siger Ingrid Suhr Olsen.  

De søfarende kontakter både Ingrid Suhr Olsen, når de er på søen, og når de er hjemme på orlov.

Marine HR-specialist hos Mærsk Tankers, Ingrid Suhr Olsen rådgiver og vejleder, når der opstår problemer og udfordringer for de søfarende.

Marine HR-specialist hos Mærsk Tankers, Ingrid Suhr Olsen rådgiver og vejleder, når der opstår problemer og udfordringer for de søfarende.

 ”En svær periode i en families hverdag bliver selvfølgelig endnu sværere at gennemleve, når man sidder ude på et skib og føler sig afkoblet og magtesløs. Jeg bliver en slags ventil, som de søfarende kan vende situationen med. Jeg lytter, men spørger dem også om, hvordan de har tænkt sig at gribe situationen an. Nogle har brug for hjælp til at overskue situationen og til at få lavet en liste over de praktiske ting, de skal tage fat i. Andre har brug for at blive henvist til en psykolog - eller - at få psykologhjælp gennem vores sundhedsforsikring,” forklarer Ingrid Suhr Olsen.    

Det er en generel tendens, at de søfarende først tager fat i HR-specialisten, når problemerne er opstået og måske ligefrem eskaleret. 

Hvis det er de samme problematikker familien kæmper med igen og igen, er det vigtigt at få gjort noget ved det og forsøge at forebygge. Det kan være, at jeg opfordrer til, at man fx opsøger en parterapeut, eller jeg vejleder dem i, hvor de kan få videre hjælp”.  

Handler det om at få den søfarende hjem så hurtigt som muligt, så henviser hun den søfarende til den afdeling, der står for at planlægge skibets rute og mandskabets vagter.  

Jeg opfordrer også altid til, at man tager fat i sin kaptajn og en anden på skibet, man er fortrolig med. Det er vigtigt at involvere andre i situationen. Det er selvfølgelig også vigtigt at få klarhed over, hvorvidt den søfarende er i stand til at varetage sit job uden at bringe sig selv eller andre i fare”.  


“ Det er en generel tendens, at de  søfarende først tager  fat i HR-specialisten,  når problemerne er  opstået og måske  ligefrem eskaleret” 


Det kræver sin familie 

I særlige tilfælde kan der opstå situationer, hvor det fx ikke er muligt at få den søfarende hjem til familien i tide, eller der kan være tilfælde, hvor den søfarende bliver spurgt om at påmønstre tidligere.  

Det er en præmis, man kender, når  man vælger at bliver søfarende. Men derfor forsøger vi at trække i de tråde,  vi nu kan for at få den søfarende hjem.  Nogle gange kan vi finde på at give et lille plaster på såret og vise vores opbakning til familien derhjemme,” siger Ingrid Suhr Olsen.  

I helt specielle tilfælde har Mærsk  fx sendt blomster til en ægtefælle,  fødselsdagsgave til et barn eller gjort noget andet for at anerkende, at familien i den grad bliver påvirket af, at deres planer må ændres eller aflyses.  

Hvert år inviterer Mærsk Tankers til julefester for de søfarende og deres familier på Færøerne og i Danmark. Her er der mulighed for, at familierne kan dele erfaringer og knytte bånd. Mærsk tilbyder også medsejladser som en mulighed for at give familierne en større forståelse for et arbejdsliv på søen og en fælles oplevelse, der kan være med til at styrke familielivet. 

Den allervigtigste ingrediens for at få et langdistance-familieliv til at lykkes, mener Ingrid Suhr Olsen, er kommunikation.  

Det er altafgørende, at man får afstemt forventninger til hinanden, inden den ene part tager afsted. Viser det sig, at man ikke kan finde en fælles form for kommunikationen, så må man få hjælp fra en tredje part til at etablere faste rammer for, hvordan kommunikationen skal foregå. Derudover er det vigtigt at have et netværk bag sig, som både søfarende og familie kan trække på”.  


 
 
SHW, Trivsel, VelfærdGuest User