Sådan overlever du to uger på karantænehotel
I SEA HEALTH & WELFARE har vi modtaget flere henvendelser fra søfarende, der ønsker råd og vejledning til, hvordan man bedst forbereder sig på to lange uger alene på et hotelværelse uden fysisk kontakt til andre mennesker. Vi har samlet de bedste erfaringer og råd fra søfarende, der har været igennem et karantæneophold, og bedt vores eksperter komme med deres anbefalinger. Under artiklen finder du skemaer til nemmere at komme igennem en isolationsperiode, som du kan printe ud og tage med dig.
Gode råd inden afrejse
af Jesper Clausen, skibsfører i Maersk
Jesper Clausen rejste i februar til Shanghai i Kina for at overtage rederiets seneste nybygning. Inden da skulle han og fem andre kollegaer på et 14-dages ophold på karantænehotel. Jesper deler her sine råd til andre søfarende, der skal i isolation.
”Til at starte med er det en god idé at bede rederiet undersøge, om man selv kan vælge karantænehotel og sikre en ordentlig standard. Desuden bør du undersøge muligheden for at kunne bruge lokalt mobildata, så du er sikker på at kunne kommunikere med dem derhjemme. Hotellets internet er ikke altid godt nok, hvis man skal bruge VPN for at komme på FB og bruge andre sociale medier. Kina har fx en del restriktioner. Derudover skal du huske følgende:
Sørg allerede hjemmefra at pakke kufferten med bl.a. HDMI-kabel, travel-adapter og forlængerledning med 3-4 stik.
Installér en god VPN (bl.a. Kina har restriktioner på FB og andre sociale medier).
Download en masse bøger, musik, serier og film, som du kan se uden internetforbindelse.
Download Google Translate på din tablet eller mobil.
Du kan ikke være sikker på, at maden der serveres på hotellet, er sund og varieret, så sørg for at have sunde snacks (fx musli- og energibarer, nødder, tørret frugt etc), instant kaffe/te og nudler, som du kan tilberede med kogende vand. (Husk at opgive på tolddeklareringen, at du medbringer fødevarer).
Vitaminpiller
Medbring bestik, lommekniv og en lille skål med låg til at varme nudler eller lign.
Pak træningstøj og træningsudstyr (fx elastikker), der kan bruges på få kvadratmeter.
Medbring et simpelt træningsprogram, der kan udføres på få kvadratmeter (under artiklen finder du en workout-kalender (kun på engelsk)).
Når du er ankommet til hotellet:Hold kontakten ved lige med dem derhjemme.
Sørg for at have nogle mål i løbet af dagen (under artiklen finder du et skema, der hjælper dig i gang med netop dette (kun på engelsk)).
Er I flere kollegaer i karantæne samtidigt, så sørg for at have nogle samtaler og find lidt af grine af sammen.
Gode råd til mental velvære under corona-isolation
Af Søren Diedrichsen, chefpsykolog i SEA HEALTH & WELFARE
At sidde i corona-isolation kan være lidt af en udfordring. Forskning viser, at tre faktorer er afgørende for vores mentale sundhed; 1. at kunne gøre noget aktivt, 2. at kunne gøre noget sammen med andre og 3. at kunne gøre noget meningsfuldt. Disse tre ting kommer under pres, når vi er i isolation. For at komme bedst muligt gennem en sådan periode, kan man med fordel forsøge at skabe en hverdag, hvor ovennævnte tre faktorer kommer i spil. Samtidig er det vigtigt, at man får skabt nogle gode rutiner og, ikke mindst, at man går til opgaven med det ”rigtige” mind-set. Du kan derfor med fordel bruge følgende tips:
1. Hav det ”rigtige” mind-set: Accepter situationen. Du kan ikke fighte den. Det er spild af energi. Forsøg i stedet at få det bedste ud af tiden, du er isoleret. Se perioden som eksempelvis et arbejde, en mulighed for at gøre ting du ellers ikke har tid til, at fokusere helt på dig selv, være uforstyrret, etc.
2. Skab en god rutine: Forsøg om muligt at skabe en dagsrytme, hvor du står op og går i seng til ”normal tid”. Skab en struktur hvor du får morgenmad, middagsmad og aftensmad på nogenlunde faste tidspunkter. Del dagen op i arbejdstid og fritid. Undgå at ”det hele bare flyder sammen”.
3. Gør noget aktivt: Forsøg at få din daglige motion (30 til 60 min.). Hvis det er muligt, så kom udenfor. Hvis ikke, kan du måske trave eller løbe op og ned ad gangen. I værste fald, må du bruge de få kvadratmeter, der er på dit værelse til armbøjninger, englehop, yoga, etc.
4. Gør noget sammen: Etabler en ”livslinje” til vigtige personer dit liv, som du ved, at du altid kan tage fat i, hvis behovet melder sig. Aftal også gerne, at I taler sammen på faste tidspunkter – gerne dagligt. Du kan også bruge tiden på at ”catche up” med folk, du ikke har talt med længe og som du nu har tid og mulighed for at kontakte. Brug også teknologien til at være sammen på andre måder end over en samtale. Du kan fx spille computerspil med venner og familie eller deltage i familiens måltider virtuelt.
5. Gør noget meningsfuldt: Lav en plan for dagen. Sæt dig nogle mål. Forsøg at engagere dig i nogle små meningsfulde projekter. Du kan måske lave noget arbejdsrelateret, læse de bøger du aldrig har tid til at læse derhjemme, lytte til podcast og lydbøger, planlægge de næste husprojekter eller den næste større ferie, se tv-serier, etc.
6. Spis og drik fornuftigt: Når kedsomheden sætter ind, er det fristende at ”trøstespise og trøste-drikke”. Man har brug for stimulanser. Pas på med for meget koffein og alkohol. Begge deler forringer søvnen, ligesom for meget alkohol kan være med til at forstærke de negative følelser, der kan opstå ved at være i corona-isolation.
Gode råd til skibsledelsen om forberedelse af karantæne
Af Torsten Mathias Augustsen, faglig leder i SEA HEALTH & WELFARE
Som en del af skibsledelsen har du en naturlig interesse i, at dine medarbejdere kommer godt gennem karantænen, så de er klar til at tage fat, når de påmønstrer bagefter.
Når først du eller dine medarbejdere er gået i karantæne er der ikke så mange muligheder for at påvirke forløbet og omstændighederne for karantænen. Du bør derfor allerede, inden I går i karantæne, have forberedt dig, ved at overveje forskellige scenarier og tale med de parter, som er involveret i eller kan påvirke karantæneforløbet.
Sørg derfor for at:
Overveje forskellige scenarier for hvordan en karantæne kan forløbe for den enkelte medarbejder.
Have en klar aftale med rederiet om hvem som gør hvad, i tilfælde af at karantænen ikke forløber planmæssigt.
Lave en oversigt over vigtige kontakter, herunder rederi, skibsledelsen, de involverede medarbejdere, evt. agenter osv., og dele denne oversigt med de involverede.
Have aftaler på plads med dine medarbejdere i karantæne om hvordan de kan få fat dig og/eller rederiet under karantænen.
Når medarbejderne har overstået karantænen, bør I i skibsledelsen foretage en debriefing af de involverede, for at indsamle erfaringer, som gør jer i stand til at forberede de næste kolleger endnu bedre på at gå i karantæne. I bør også se på, om der er aftaler med rederiet, agent eller andre involverede som kan forbedres.
Husk at man altid kan kontakte SEA HEALTH & WELFARE for råd og vejledning på +45 72 40 26 10 eller via mail på info@shw.dk.