Undgå disse 5 madvarer for en bedre søvn

 
 
 

Du ved, at du skal lægge mobil og tablet fra dig mindst en time før, du skal sove. Du ved også godt, at du sover bedst i et mørk og køligt rum. Alligevel har du svært ved at falde i søvn. Det kan være værd at tænke over, hvad du spiser, fordi nogle madvarer kan nemlig føre til søvnproblemer. Søvnen har nemlig afgørende betydning for kroppens genopbygning. Mangel på søvn kan påvirke både dit immunforsvar og kognitive funktioner som hukommelse og indlæring.  

 
 
 
Kaffe.JPG

Søvnsynder #1

KAFFE

Det virker måske åbenlyst, men det er stadig værd at nævne. Den opfriskende koffein i kaffen forstyrrer dit indre vækkeur, og derfor er det ikke helt ligegyldigt, hvornår du drikker den sidste kop kaffe. Undersøgelser anbefaler, at du stopper med at drikke kaffe 5-6 timer før, du planlægger at sove. Du kan evt. erstatte kaffen med koffeinfri kaffe. Husk at der er også koffein i sort og grøn te, i energidrinks og cola og i chokolade.

 
Sukker.jpg

Søvnsynder #2

SUKKER

En skål slik inden sengetid kan være skyld i, at du vågner under din søvn. Undersøgelser viser nemlig, at jo mere sukker folk spiser desto flere gang vågner de under søvnen. Det er dog ok at spise frugtsukker som ’natmad’, fx æbler og pærer, og endnu bedre hvis du supplerer med proteiner og sundt fedt som fx mandler, avokado og hytteost.

 
spicy mad.jpg

Søvnsynder #3

KRYDRET MAD

Krydret mad er godt af mange årsager. Det er med til at booste dit stofskifte, reducere inflammation og hæmme væksten af kræftceller. Men det kan være en god idé at styre uden om den stærke mad lige inden sengetid. Undersøgelser viser nemlig, at hvis du indtager krydret mad 4-5 timer før sengetid, er det sværere at falde i søvn og er med til at forkorte den dybe søvn, som er særlig vigtig, fordi den får dig til at fungere godt næste dag. Det er fordi at stoffet capsaicin, der findes i krydret mad, får kropstemperaturen til at stige. Spis derfor de stærke retter længe før du skal sove.

 
Fed mad.jpg

Søvnsynder #4

FED MAD

Det kræver meget energi at nedbryde mad med højt fedtindhold. En kost med et højt indhold af mættede fedtstof som smør, bacon, fløde, friturestegt mad etc. gør det svært at falde i søvn og forkorter også den dybe søvn.

 
Øl.jpg

Søvnsynder #5

ALKOHOL

For de fleste søfarende er det overflødigt at nævne alkohol, men vi gør det alligevel. Alkohol er IKKE din ven, hvis du gerne vil have en god søvn. Bare én enkelt genstand har indflydelse på den dybe og genoprettende søvn.

 

TIP

Det er en god idé at holde en ’søvndagbog’, der indeholder dit madindtag i løbet af dagen. På den måde kan du finde frem til forbindelsen mellem din søvnkvalitet og kost, og tilpasse din kost til en bedre søvn.

(kilder: www.videnskab.dk, Overlæge Poul Jennum og US National Library of Medicine National Institute of Health)