Ny digital MOBIL-løsning gør det endnu lettere at dyrke motion ombord

Sundhed og fysisk aktivitet er alt afgørende for søfarendes mentale og fysiske trivsel – ikke mindst under en corona-pandemi. Nu bliver det både nemmere og sjovere at sætte skub under fysisk aktivitet om bord: 1. januar 2022 lancerer SEA HEALTH & WELFARE en ny og brugervenlig digital motionsløsning til søfarende.

 Det kræver nogle gange kreativitet at dyrke motion om bord, for hvor er der lige plads til at besætningen kan lave konditions- og styrketræning? Og hvordan bliver den enkelte og hele besætningen motiveret til at prioritere motion i en travl hverdag? Et af midlerne til netop at styrke motivationen er SHW’s initiativ FIT4SEA, der har eksisteret gennem 20 år.

Med en helt ny digital løsning – et mobilt venligt website, som let kan tilføjes til mobiltelefonens skærm som et bogmærke - bliver det endnu lettere at tage del i FIT4SEA og både konkurrere med kollegaerne på skibet, men også mod andre skibe. 

Det fortæller Pernille Voigt Nordstrand, sundhedsfremmekonsulent i SHW:

”Med den nye digitale løsning får hver søfarende nu sin egen FIT4SEA profil og mulighed for selv at indberette aktiviteter og resultater. Det vil være meget nemmere at være med, og det kræver ikke en masse koordination på skibet at indberette resultaterne. Netop det at det bliver nemmere, vurderer vi, vil være med til at motivere endnu flere til at dyrke motion ombord”.

Fysisk aktivitet mens man er om bord, hvad end det er i kortere eller længere perioder, er vigtig for søfarendes mentale og fysiske trivsel. 

”Der er stort set ingen ulemper ved at være fysisk aktiv. Rammerne for hvor let eller svært, det er at dyrke motion ombord, kan variere fra skibe til skib. Men en huskeregel er, at lidt motion altid er bedre end intet. Udover at det giver den enkelte fysisk styrke og mentalt overskud, så styrker motionen også fællesskabet og dermed trivslen ombord. Det er altid vigtigt, men er blevet endnu vigtigere under pandemien, hvor søfarende har været om bord i meget lange perioder,” forklarer Pernille Voigt Nordstrand.

Foto: Initiativet FIT4SEA blev startet for tyve år siden. Dengang blev de søfarendes resultater ført til protokols på pen og papir efter at være indberettet fra skibene. Siden er notesbogen blev erstattet af Excel-ark, og i dag er en helt ny mobil-og brugervenlig løsning klar til at blive søsat til gavn for både de søfarende og deres fysiske og mentale trivsel. Fotoet her er et ældre foto fra en sportsturnering på land.

Fysisk aktivitet på skibs-dagsordenen

På olietankeren GIJON KNUTSEN er der fokus på netop motion og sammenhold, og her er et vigtigt værktøj FIT4SEA. Det fortæller maskinmester Michael Thinnesen:

”FIT4SEA leverer diverse motions-aktiviteter og udfordringer klar til brug, det gør vi meget brug af, og er vi i tvivl om, hvordan en øvelse præcist udføres, så kan vi se en demo-video. Vi følger også FIT4SEA på sociale medier, og det er motiverende, når der deles opslag fra forskellige skibe. Det er med til at inspirere, motivere og gøre det endnu sjovere at dyrke motion ombord”.

Maskinmesteren fortæller, at især de øvelser, der bliver udført parvis, fremkalder grin og glæde. En særlig motiverende faktor er også at konkurrere mod andre danskflagede skibe med mulighed for fx at vinde t-shirts og andet merchandise fra SHW.

Foto: Der dystes fx i “planken” og i basket om bord på Årets Velfærdsskib 2021 GIJON KNUTSEN.

”Det er indlysende, at motion generelt er sundt for krop og sjæl, samtidig med at det som bekendt mindsker risikoen for at få diverse livsstilssygdomme og styrker musklerne, så er motion ombord i høj grad medvirkende til at flytte fokus fra en til tider lang arbejdsdag og en lang udmønstringsperiode,” pointerer Michael Thinnesen.

GIJON KNUTSEN blev i 2021 kåret som Årets Velfærdsskib af SHW, netop fordi man på skibet evner at inkludere og involvere hele besætningen i fælles aktiviteter til gavn for både den mentale og fysiske trivsel ombord.

”Besætningen bliver rystet sammen via sjove oplevelser og gode grin undervejs, og sidst men ikke mindst nedbrydes de ofte usynlige barrierer mellem de forskellige kulturer. Vi oplever, at omgangstonen generelt bliver bedre, og vi springer tituleringer som ”Sir” over, når vi henvender os til hinanden,” forklarer Michael Thinnesen.

KLAR, PARAT, START - KOM I GANG MED DET NYE FIT4SEA

  1. Gå til https://fit4sea.shw.dk/

  2. Tryk på opret profil og udfyld felterne for at få din egen FIT4SEA profil. Når du har oprettet din profil, er du klar til at registrere dine aktiviteter! Du vil altid kunne rette i din profil, fx hvis du på et senere tidspunkt skifter skib. 

  3.  Registrer dine aktiviteter under enten ”My Fit4SEA profile” eller i menuen under “Activities” eller på det orange plus.

  4.  Registrer din aktivitet ved at vælge disciplin og derefter kan du indtaste dine resultater.

  5. Efter at du har registreret din aktivitet, vil du kunne se dem enkeltvis nedenfor. Du kan også få et samlet overblik over alle dine aktiviteter og resultater ved at gå til siden ”My statistics”

Fremtidens FIT4SEA

På sigt bliver der etableret et digitalt ”community”, som en del af FIT4SEA, lige som vi fx kender fra især Facebookgrupper. Hensigten med den nye digitale udgave af FIT4SEA er, at søfarende skal kunne følge med i deres kollegaers aktiviteter og placeringer i FIT4SEA, heppe på hinanden og motivere og inspirere hinanden til at være aktive til søs. Men ikke nok med det, så skal skibene/I også kunne følge med i deres konkurrenters placering og aktiviteter i FIT4SEA. Alt sammen for en følelse af mere fællesskab, sammenhold og venlig konkurrere.

Den nye digitale løsning er udviklet med afsæt i søfarendes erfaringer og ideer, og den nye løsning er løbende blevet testet af søfarende.

FAKTA:

Gennem de sidste 20 år har vi i SEA HEALTH & WELFARE (SHW) opmuntret søfarende på danskflagede skibe til at dyrke motion under sloganet ”FIT4SEA”. Her har godt 2000 søfarende fordelt på flere end 200 skibe deltaget i konkurrencer og vundet præmier sponsoreret af SHW.