Kommende maskinmestre får indblik i sikkerhed og velfærd til søs

En af opgaverne for konsulenterne ved SEA HEALTH & WELFARE er at vejlede og rådgive søfarende om arbejdsmiljø og mental sundhed. Det omfatter også de studerende ved de maritime uddannelser, som snart er klar til at begynde en både spændende og udfordrende karriere til søs.

Til det formål havde Jan Skovgaard, der er lektor ved Københavns Maskinmesterskole, inviteret konsulenterne Anna Bergmark og Ester Ørum til at holde oplæg for de omkring 30 studerende, der har valgt den maritime linje.

”På den maritime linje har vi undervist i §16 kurset og læst om SEA HEALTH & WELFARE på hjemmesiden SHW.DK. Men det bedste udbytte får de studerende ved at møde konsulenterne og lade dem formidle deres viden og indsigt på en måde, der involverer de studerende og lægger op til dialog og spørgsmål,” siger Jan Skovgaard.

Jan Skovgaard havde på forhånd foreslået to temaer, som Anna og Ester kunne tage udgangspunkt i:

Hvad SEA HEALTH & WELFARE arbejder med og hvad en søfarende kan bruge dem til. Samt give en opfølgning på rapporten ”Chikane og mobning i den danske handelsflåde” og komme med et bud på, hvad nye skibsofficerer kan gøre for at medvirke til at løse problemerne.

”Jeg synes, det er naturligt, at SEA HEALTH & WELFARE kommer ud til os, fortæller om deres arbejde og med deres egne ord fortæller, hvad de studerende kan bruge dem til. Det var et godt oplæg og de studerende bød ind med mange spørgsmål,” siger han.

Oplæggets første del handlede om arbejdsmiljø og her forklarede Ester Ørum blandt andet om personlige værnemidler, STOP-princippet og risikoen for langtidsvirkninger som følge af påvirkning af eksempelvis vibrationer og støj.

Anna Bergmark gennemgik de vigtigste konklusioner fra rapporten om chikane og mobning og de tiltag til forebyggelse af chikane og mobning, som myndighederne og erhvervets parter arbejder med. Dem kan alle læse her

De studerende blev desuden præsenteret for et udpluk af de vejledninger om psykisk tryghed og velvære, der også kaldes ”Mental Health Toolbox”.

”Tiltagene mod mobning og chikane vil formodentlig medvirke til at gøre det nemmere at sige fra og få hjælp, hvis man udsættes for det på et skib. Det er i den forbindelse vigtigt, at alle ombord kender reglerne og ved, hvad de selv kan gøre, hvis de selv eller andre bliver udsat for chikane, mobning eller et overgreb. Det har vi materialer, der kan hjælpe jer med,” forklarede Anna Bergmark.

"Vi er glade for at besøge de studerende og fortælle dem om os, og hvordan vi kan støtte dem nu og især, når de begynder deres karriere til søs. Tak til Jan Skovgaard for at invitere os," siger Ester og Anna.

Troels Leth