Pas på dig selv deroppe... En artikel om faldsikring

 
Op i gennem 1980’erne optimerede og effektiviserede NASA sig til en fatal ulykke, nemlig eksplosionen af rumfærgen Challenger i 1986.

Faldulykker har for det meste store konsekvenser og i værste fald døden til følge. Hvad er årsagen til, at faldsikringer ikke bruges tilstrækkeligt om bord? Denne artikel giver gode råd om valg af den rigtige faldsikrings-udrustning.

 
 

Ved faldulykker er konsekvenserne ofte større end ved andre ulykker. I værste fald med varige mén eller døden til følge. Faldulykker fylder godt i ulykkesstatistikken. Især ved færden på luger, lugekarme og nede i lastrum. Samtidig kan vi af nearmissdatabasen konkludere, at manglende faldsikring ofte er angivet som en af årsagerne, når vi studerer de enkelte nearmiss indrapporteret fra rederierne. Det har alle dage været godt sømandsskab at beskytte sig. Vi har ”en hånd til skibet – og en til os selv” indgroet i rygmarven.

Når vi nu ved, hvor vanvittigt det er ikke at bruge faldsikring, og samtidig ved, at der på markedet findes et utal af effektive faldsikringssystemer, hvad er så grunden til, at faldsikring ikke bruges tilstrækkeligt om bord? Er det på grund af manglende viden og træning? Er det besværligt at rigge til eller bruge? Springer vi over, hvor gærdet er lavest, fordi arbejdet kun lige tager 5 minutter, eller har vi stadig Tarzantyper om bord?

Nedenstående beskrivelse giver vejledning og råd om valg af korrekt faldsikrings-udrustning som personligt værnemiddel. Ønskes der konstruktionsmæssige løsninger som gelænder, rygbøjler og skinne- og wiresystemer anbefales det at læse branchevejledningen om faldsikring udgivet af SEA HEALTH & WELFARE

Hvornår skal det bruges

Er der risiko for et frit fald over 2 meter, skal der etableres sikkerhedsforanstaltninger. Den bedste planlægning af en arbejdsopgave er at undgå faldrisiko. Brug af faldsikringsudstyr er en løsning for kortvarige arbejdsopgaver, hvor arbejdet ikke kan udføres forsvarligt på anden måde. Det bør kun anvendes, hvor det ikke er muligt at sikre mod fare for nedstyrtning ved opsætning af rækværk, gelænder o.l. 

Faldsikringsudstyr bruges til at:

Standse fald:

Hvor der er risiko for frit fald, skal der bruges H-sele og sikkerhedsline til at fange ved styrt. Støttebælte må ikke bruges til at standse et fald. Selen skal monteres, så den sidder tæt på kroppen, så en flad hånd kun lige kan komme imellem krop og sele. Linen skal fastgøres i faldselen, så personen hænger lodret efter fald. Linen skal kunne absorbere den faldenergi, som opstår i faldet, og skal derfor være falddæmpet. Linen inklusive falddæmpende anordninger må ikke overstige 2 meter.

Hindre fald:

Hvor der ikke er risiko for frit fald, kan der bruges et støttebælte, som linen fastgøres i. Linen kan være en regulerbar støttestrop. Længden af linen må ikke overstige 2 meter. Fald med dette udstyr må ikke overstige 0,5 meter. Ved al brug af faldsikring er grundreglen at begrænse et fald.

Derfor!

 Jo kortere faldlængde – des mindre risiko for en personskade. Vær altid opmærksom på, at ankerlinen er tot, og at der ikke er risiko for et pendulfald. Sørg altid for, at ankerpunktet er placeret over brugeren. Inden faldsikringsudstyret tages i brug, skal brugeren have modtaget instruktion i brug af udstyret og oplysning om faren ved ikke at bruge det. Brugeren skal desuden oplæres, og – hvis det er nødvendigt – trænes jævnligt i at bruge det.

Faldsikringsudstyr består af en række enkeltdele: H-Sele har remme om bryst, liv, sæde og lår. Støttebælte har rem om livet og fastgørelsessteder til line. Line forbinder sele/bælte med det øvrige faldsikringsudstyr. Falddæmper reducerer kraften ved styrt ved at optage en del af faldenergien, så opbremsningen ikke bliver for brat.

CE-Mærket

Faldsikringen skal leve op til en række sikkerhedskrav. Faldsikringsudstyr købt inden for EU lever op til kravene, når det er mærket med CE-mærket. Udstyr købt uden for EU skal leve op til de samme standarder. Hvis I ikke kan få CE-mærket udstyr, kan I spørge leverandøren, om udstyret lever op til de samme krav, som CE-mærket udstyr. Leverandøren skal sørge for, at der altid følger en brugsanvisning med ved leveringen.

Den skal være klar og forståelig og indeholde alle nødvendige oplysninger.  Faldsikringsudstyr skal mindst gennemgå et årligt kontroleftersyn. Dette eftersyn må kun udføres af en kompetent person autoriseret af producenten. Kontakt producenten for at høre, hvorledes man bliver autoriseret.

Vedligehold

Leverandørens brugsanvisning om vedligeholdelse, opbevaring og holdbarhed skal følges, for at faldsikringsudstyret kan yde den tilsigtede beskyttelse. Den bedste sikkerhed for, at et faldsikringsudstyr fungerer efter hensigten, fås ved altid at kontrollere udstyret grundigt inden brug. Før brug kontrollerer brugeren, om faldsikringsudstyret er helt, funktionsdygtigt og rent. Desuden kontrolleres, om udstyret har gennemgået eftersyn efter leverandørens anbefalinger mindst én gang årligt af en kompetent person anvist af producenten. Årligt eftersyn kan ses af mærkat eller synlig plombe på udstyret eller af kontrolkortet.

Udstyr må ikke anvendes, hvis det har været brugt til at standse et fald, eller hvis det har været udsat for anden belastning, der kan have nedsat holdbarheden. Faldsikringsudstyret skal holdes rent, opbevares tørt og beskyttet mod dagslys. UV-stråler beskadiger materialet i seler og liner, som derved taber deres styrke. Oplysning om levetid kan fås hos leverandøren. Normalt er den forventede levetid for faldsikringsudstyr 5 år fra tidspunktet for ibrugtagning.

Skiltning

Arbejdsgiveren skal sørge for, at arbejdsområder, hvor faldsikringsudstyr skal bruges, er afmærket med skiltning. Der kan være tilfælde, hvor arbejdet, som gør faldsikring nødvendigt, foregår så spredt, at skiltning ikke er praktisk mulig.

OBS

Vær opmærksom på at støttebælte ikke er faldsikring – man risikerer at brække ryggen ved fald. Anvend altid en godkendt H-sele med sæderemme.

 

Vigtigt!

  • Anvender man faldsikring, skal linen altid være fastgjort, da én person ikke kan standse en andens fald ved at holde i linen.

  • Længden af det frie fald skal være begrænset mest muligt, da selv et lille fald kan være farligt. Det er derfor vigtigt, at fastgørelsespunktet er højere oppe end brugeren og ikke for langt ude til siden.

  • Seletøjet skal være let at indstille.

  • Seletøjet skal sidde fast på brugeren. Der bør ikke være løsthængende tøj under seletøjet.

  • Skal man sænke eller løfte personer, skal seletøjet have remme om bryst, liv, sæde og skridt.

  • Sele med skridtrem må ikke blive brugt til at standse et fald. Før brugen skal det kontrolleres, om faldsikringsudstyret er helt og funktionsdygtigt. Udstyr, der har været udsat for maksimal faldbelastning, skal kasseres.