Pauser og mundbind
I SEA HEALTH & WELFARE modtager vi ofte spørgsmål fra rederier og søfarende, som mange andre kan have glæde af. Derfor bringer vi her spørgsmål og svar om alt inden for arbejdsmiljø og velfærd til søs. Du kan også sende dit spørgsmål til info@shw.dk.
Hej Ester
Vi er i den seneste tid blevet pålagt at bære mundbind i forbindelse med boarding af passagerer, samt i situationer hvor det ikke er muligt at opretholde behørig afstand.
Hvor længe kan man kræve, at besætningen skal bære et almindeligt engangsmundbind? Samt hvor lang en pause har man krav på imellem brug af dette?
Mvh Carina
Sikkerhedsrepræsentant
Svar
Hej Carina
Sundhedsstyrelsen har indført krav om mundbind i det offentlige rum og der gælder særlige regler for persontransport.
For FFP 2 og FFP3 masker/mundbind er den maximale anvendelse 3 timer inden for en 24-timers periode. Det anbefales derfor, at besætningen holder fl ere pauser (uden maske) eller rokerer mellem arbejdsopgaver, så de 3 timer med maske rækker længst muligt.
Ved almindelige mundbind skriver Sundhedsstyrelsen, at de kan anvendes i op til 4 timer, men skal skiftes efter 3 timer. Arbejdstilsynet anbefaler fortsat, at de kun anvendes i 3 timer per dag.
Hvis der er behov for at kunne arbejde med mundbind i længere tid end 3 timer pr. dag, skal der anskaffes maske med turboenhed (blæser) eller luftforsynet åndedrætsværn. Dermed kan arbejdstiden med maske sættes op til 6 timer pr. dag. Alternativt kan der opsættes skærme mellem kunden og medarbejderen på faste arbejdspladser eller medarbejderen kan anvende visir på mobile arbejdssteder.
Det er svært at definere, hvor lang en pause er, da brugstiden for masker og mundbind er total brugstid per dag. Generelt skal der holdes hyppigere og længere pauser jo hårdere ens arbejdsbelastning er.
Det er vigtigt at gøre besætningen opmærksom på, at man godt kan begynde at føle sig svimmel eller utilpas ved brug af mundbind. Husk derfor at holde pauser og skifte mundbind eller maske efter behov. Medarbejdere som har lungesygdomme er fritaget fra krav om mundbind og kan med fordel anvende visir.
Vi anbefaler, at I udarbejder en særlig risikovurdering ud fra forebyggelsesprincipperne i STOP for de arbejdssituationer hvor der er risiko for smitte med COVID19. Det vil sige:
Substitution: Kan den tætte kundekontakt undgås og afløses af en anderledes arbejdsgang.
Tekniske løsninger: Fx opsætning af skærme eller at medarbejderen i forbindelse med on-boardning står i lukket lokale med et glasvindue ved kontrol af billetterne.
Organisatoriske løsninger: At der roteres mellem medarbejdernes opgaver, så 3-timers kravet overholdes.
Personlige værnemidler: Brug af mundbind, maske, visir, handsker, sprit m.m.
Husk at det ikke er tilladt at røre ved mundbindets eller maskens yderside efter den er taget på, ligesom man hellere ikke kan flytte mundbindet ned under næsen for at tale. Sker dette, ophører maskens beskyttelse og skal derfor skiftes.
Da myndighederne jævnligt justerer deres vejledninger, anbefales det, at I holder øje med udviklingen og kontrollerer at oplysninger er de senest tilgængelige.
Mvh Ester Ørum