Dyrk det sociale

 

Få chefpsykolog i SEA HEALTH & WELFARE, Søren Diedrichsens, bud på hvorfor det sociale fællesskab om bord er vigtigt at prioritere.

 
 

Af Kirstine Thye Skovhøj, journalist

 

HVORFOR ER SOCIALE AKTIVITETER OM BORD VIGTIGE?

”Skibene er sat i verden for at sejle fra A til B, men det er menneskene om bord, der får det til at ske. Det er altafgørende, at de samarbejder, passer på hinanden og føler sig trygge nok til at adressere det, der er svært. Fx en svær og farlig arbejdssituation. Åben og tillidsfuld kommunikation er limen, der binder det hele sammen om bord, og som er med til at sikre, at der ikke opstår farlige situationer.

Forudsætningen for et godt og sikkert arbejdsmiljø er, at man som rederi og ledelse er indstillede på at fremme tilliden. Nøglen til at opbygge tillid i en besætning er sociale aktiviteter”.

 

HVAD KAN MAN SOM REDERI OG SKIBSLEDELSE GØRE FOR AT STYRKE DET SOCIALE?

”Man skal forstå, at det er nødvendigt. Hvis det ligger implicit i rederiets kultur, at besætningens sociale liv er vigtigt, og har man ledere, som har lysten til at dyrke det sociale, vil man have besætninger, der trives og dermed yder et godt stykke arbejde.

Helt grundlæggende skal man som leder udtrykke en interesse og kere sig for de mennesker, man har omkring sig. Det sociale skal ikke kun foregå, når der arrangeres turneringer, filmaften, bingo eller andre særlige aktiviteter, det skal også foregå i det små.

Det betyder, at man i 10-pausen spørger ind til, hvordan det går derhjemme, og ikke kun taler om faglige ting sammen, men også om den menneskelige del.”

 

HVAD KAN MAN GØRE FOR AT FAVNE KULTURELLE FORSKELLE?

”Der skal være en forståelse og accept af, at alle kulturer er forskellige, og at man kan gøre ting på mange måder. Det er ikke nødvendigvis vores måde, der er den rigtige.

For de besætningsmedlemmer der kommer fra en kultur med meget hierarkisk ledelse, er det nemmere at begå sig i de sociale sammenhænge, hvor man træder lidt ud af hierarkiet og er mere lige.

Spørg ind til og find ud af, hvad det er for mærkedage, der er vigtige for de forskellige nationaliteter om bord. I det hele taget så sørg for at spørge ind til hinanden – spørg til sport, religion, musik, film, mad – bliv klogere og prøv at forstå hinanden. Jo bedre man kender hinanden, jo sværere er det at være fordomsfuld”.